Kazalo vsebin:
Hotelski porcelan je poseben tip namiznega porcelana, zasnovanega posebej za potrebe gostinstva, predvsem hotelov, restavracij in drugih ustanov, kjer je pomembna visoka odpornost in dolgotrajnost. V primerjavi z navadnim porcelanom, ki ga najdemo v gospodinjstvih, ima hotelski porcelan specifične tehnične lastnosti in je izdelan z mislijo na intenzivno uporabo in potrebo po ohranjanju kakovostnega videza tudi ob dolgotrajni uporabi.
![Kaj je hotelski porcelan in kako se razlikuje od navadnega?](https://fiducia.si/wp-content/uploads/2024/10/Hotelski-porcelan.webp)
Kaj je hotelski porcelan?
Hotelski porcelan je visoko kakovosten porcelan, ki se uporablja v profesionalnem okolju, kot so hoteli, restavracije, kavarne in bari. Narejen je tako, da prenese intenzivno uporabo, kar vključuje pogosto pranje, visoke temperature in stik z različnimi snovmi, kot so kisline, maščobe in detergentni pripravki. Sestavljen je iz posebne vrste gline, ki jo skupaj s posebnimi dodatki pečejo pri izredno visokih temperaturah.
Kakšne so posebnosti hotelskega porcelana?
Glavna prednost hotelskega porcelana je njegova trpežnost in odpornost. Za razliko od običajnega porcelana je ta bolj odporen na lomljenje, krušenje in druge poškodbe, ki se lahko pojavijo pri vsakodnevni uporabi. Prav tako mora izpolnjevati številne varnostne in tehnične standarde, ki zagotavljajo, da bo porcelan obdržal svojo funkcionalnost in videz skozi čas.
1. Odpornost na visoke temperature
Hotelski porcelan mora prenesti visoke temperature, tako med kuhanjem kot pri pranju v profesionalnih pomivalnih strojih. To pomeni, da je primeren tudi za segrevanje v mikrovalovni pečici in postrežbo vročih jedi. Ker se pogosto uporablja za postrežbo toplih jedi, mora prenesti temperature do 200 °C ali več. Pomembna je tudi odpornost na hitre temperaturne spremembe, kar pomeni, da lahko porcelan prehaja iz hladilnika v pečico brez poškodb.
2. Dolgotrajnost in obrabljivost
Pri hotelskem porcelanu je poudarek na dolgotrajnosti. Izdelan je tako, da kljub stalni uporabi ohrani svoj videz, ne da bi se obrabila barva ali zaščitni sloji. V večini primerov ima površino, ki je odporna na praske, kar je še posebej pomembno za porcelan, ki se pogosto uporablja in pere.
3. Odpornost na vpojnost
Hotelski porcelan ima minimalno stopnjo poroznosti, kar pomeni, da je skoraj neprepusten za tekočine. To preprečuje, da bi se tekočine, vonjave ali barvila vpijala v material, kar je pomembno za zagotavljanje higiene in ohranjanje svežine.
4. Varnost in kemijska odpornost
Hotelski porcelan je zasnovan tako, da se na njegovi površini uporabljajo kemijski zaščitni sloji, ki preprečujejo korozijo zaradi čistilnih sredstev in kislin v hrani. Zaščitni sloj je narejen iz varnih materialov, ki ne sproščajo škodljivih snovi ob stiku s hrano.
Kakšne so razlike med hotelskim in navadnim porcelanom?
Čeprav se lahko hotelski in gospodinjski porcelan zdita podobna, so razlike v kakovosti in izdelavi precejšnje. Med glavnimi razlikami so:
- Sestava in proizvodnja
- Debelina in teža
- Obstojnost barve
Hotelski porcelan je izdelan iz bolj prečiščene gline in drugih dodatkov, ki zagotavljajo boljšo odpornost na lomljenje in temperaturne spremembe. Ta mešanica je tudi bolj odporna na vpojnost, kar je ključnega pomena za vzdrževanje higiene.
Običajno je debelejši in težji, kar prispeva k njegovi vzdržljivosti in odpornosti. Teža in robustnost omogočata enostavnejše ravnanje pri serviranju in zmanjšujeta možnost loma.
Pogosto je tudi obdelan s posebnimi glazurami, ki poskrbijo, da barva ostane nespremenjena tudi po več sto pranjih v pomivalnem stroju in izpostavitvah visokim temperaturam.
Kako pravilno vzdrževati hotelski porcelan?
Da bi hotelski porcelan ohranil svoje lastnosti, je treba upoštevati določena pravila vzdrževanja. Priporočljivo je, da se porcelan pere pri nižjih temperaturah in s posebnimi sredstvi, ki ne vsebujejo agresivnih kemikalij, ki bi lahko poškodovale zaščitne sloje.
Hotelski porcelan je narejen za pogosto pranje, vendar je priporočljivo, da se uporablja primerna sredstva, ki ne vsebujejo močnih kislin ali abrazivov. To pomaga ohranjati glazuro in preprečuje nastanek mikro razpok.
Priporočljivo ga je skladiščiti v posebnih omarah ali regalih, kjer je zaščiten pred nenadnimi udarci. Postavitev naj omogoča prezračevanje, kar pomaga preprečiti nabiranje vlage, ki bi lahko vplivala na material.
Čeprav je hotelski porcelan odporen na temperaturne spremembe, je priporočljivo, da se ga ne izpostavlja ekstremnim temperaturnim razlikam, saj to lahko sčasoma oslabi material.
Zakaj raje izbrati hotelski porcelan?
Hotelski porcelan je investicija v kakovost in dolgo življenjsko dobo. Njegova trpežnost, odpornost na poškodbe in ohranjanje estetskega videza tudi po dolgotrajni uporabi so ključni dejavniki, zakaj je priljubljena izbira v gostinstvu. Prav tako ponuja visoko stopnjo varnosti in higiene, kar je pomembno pri strežbi hrane v profesionalnem okolju.
Zaključek
Hotelski porcelan združuje estetsko dovršenost in funkcionalnost, ki omogoča kakovostno postrežbo in brezhibno higieno. S pravilno uporabo in vzdrževanjem bo hotelski porcelan dolgo ohranil svoje lastnosti, kar bo vsekakor prispevalo k pozitivni izkušnji gostov in dolgoročno zmanjšalo stroške.
V naši spletni trgovini z gostinsko opremo najdete raznovrsten hotelski porcelan, zasnovan za zagotavljanje vrhunske kakovosti in dolgotrajne uporabe. Poleg porcelana ponujamo tudi vso ostalo opremo, ki je potrebna za delovanje hotela, restavracije ali drugih gostinskih obratov, kar vam omogoča celovito rešitev za profesionalno gostinsko opremo in urejenost vašega objekta.
VIRI IN LITERATURA:
https://www.hodegroup.com/10-reasons-to-invest-in-porcelain-plates-for-your-hotel-dining-room/
FIDUCIA - gostinska oprema.
Gostinstvu dajemo navdih že od 1990.
Našim strankam ponujamo celovito paleto izdelkov, visokokakovostnih storitev in strokovnih nasvetov.